TCS Placement Papers 2019-20 PDF | Download Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers

TCS Placement Papers PDF Download 2018-2019 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers. Aspirants who want to get placed in the reputed company i.e. TCS must read this entire article clearly. Aspirants who are interested in working with TCS company must learn and practice the TCS Placement Papers and interview questions.

To crack the TCS written test and interview process in an easy manner, job aspirants have to prepare well by using the provided TCS Sample Papers and TCS Test Pattern.

1. Excluding stoppages, the speed of a bus is 54 km/hr and including stoppages, it is 45 km/hr. For how many minutes does the bus stop per hour?

  1. 9
  2. 10
  3. 12
  4. 20

Answer: Option 2
Solution

Due to stoppages, it covers 9 km less.
Time taken to cover 9 km = 9/54 * 60 = 10 min.

2. A jogger running at 9 km/hr along side a railway track is 240 m ahead of the engine of a 120 m long train running at 45 km/hr in the same direction. In how much time will the train pass the jogger?

  1. 3.6 sec
  2. 18 sec
  3. 36 sec
  4. 72 sec

Answer: Option 3
Solution

Speed of train relative to jogger = 45 – 9 = 36 km/hr.
= 36 * 5/18 = 10 m/sec.
Distance to be covered = 240 + 120 = 360 m.
Time taken = 360/10 = 36 sec.

3. Kim can do a work in 3 days while David can do the same work in 2 days. Both of them finish the work together and get Rs. 150. What is the share of Kim?

  1. Rs. 30
  2. Rs. 60
  3. Rs. 70
  4. Rs. 75

Answer: Option 2
Solution

Kim’s wages : David’s wages = Kim’s 1 day work : David’s 1 day work = 1/3 : 1/2 = 2:3
Kim’s share = 2/5 * 150 = Rs. 60

4. A and B start a business, with A investing the total capital of Rs.50000, on the condition that B pays A interest @ 10% per annum on his half of the capital. A is a working partner and receives Rs.1500 per month from the total profit and any profit remaining is equally shared by both of them. At the end of the year, it was found that the income of A is twice that of B. Find the total profit for the year?

  1. 53000
  2. 58000
  3. 50000
  4. 59000

Answer: Option 4
Solution

Interest received by A from B = 10% of half of Rs.50000 = 10% * 25000 = 2500.
An amount received by A per annum for being a working partner = 1500 * 12 = Rs.18000.
Let ‘P’ be the part of the remaining profit that A receives as his share. Total income of A = (2500 + 18000 + P)
Total income of B = only his share from the remaining profit = ‘P’, as A and B share the remaining profit equally.
Income of A = Twice the income of B
(2500 + 18000 + P) = 2(P)
P = 20500
Total profit = 2P + 18000
= 2*20500 + 18000 = 59000

5. Salaries of Ravi and Sumit are in the ratio 2:3. If the salary of each is increased by Rs. 4000, the new ratio becomes 40:57. What is Sumit’s present salary?

  1. Rs. 17,000
  2. Rs. 20,000
  3. Rs. 25,500
  4. None of these

Answer: Option 4
Solution:
Let the original salaries of Ravi and Sumit be Rs. 2x and Rs. 3x respectively.
Then, (2x + 4000)/(3x + 4000) = 40/57
6x = 68000 => 3x = 34000
Sumit’s present salary = (3x + 4000) = 34000 + 4000 = Rs. 38,000.

6. A man can row 6 kmph in still water. When the river is running at 1.2 kmph, it takes him 1 hour to row to a place and black. What is the total distance traveled by the man?

  1. 6.24 km
  2. 6 km
  3. 5.76 km
  4. 5.66 km

Answer: Option 3
Solution
M = 6
S = 1.2
DS = 7.2
US = 4.8
x/7.2 + x/4.8 = 1
x = 2.88
D = 2.88 * 2 = 5.76

7. At what rate percent per annum will the simple interest on a sum of money be 2/5 of the amount in 10 years?

  1. 4%
  2. 5 2/3 %
  3. 6%
  4.  6 2/3 %

Answer: Option 1
Solution
Let sum = x. Then, S.I. = 2x/5, Time = 10 years.
Rate = (100 * 2x) / (x * 5 * 10) = 4%

8. If the area of a circle is 616 sq cm then its circumference?

  1. 78 m
  2.  88 m
  3. 75 m
  4. 70 m

Answer: Option 2
Solution

22/7 r2 = 616 => r = 14
2 * 22/7 * 14 = 88

9. The mean of 50 observations was 36. It was found later that an observation 48 was wrongly taken as 23. The corrected new mean is?

  1. 35.2
  2. 36.1
  3. 36.5
  4. 39.1

Answer: Option 3
Solution
Correct sum = (36 * 50 + 48 – 23) = 1825.
Correct mean = 1825/50 = 36.5

10. The H.C.F and L.C.M of two numbers are 84 and 21 respectively. If the ratio of the two numbers is 1:4, then the larger of the two numbers is?

  1. 12
  2. 48
  3. 84
  4. 108

Answer: Option 3
Solution

Let the numbers be x and 4x. Then, x * 4x = 84 * 21 x2 = (84 * 21)/4 = x = 21.
Hence, larger number = 4x = 84.

11. If the sum and difference of two numbers are 20 and 8 respectively, then the difference of their square is?

  1. 12
  2. 28
  3. 160
  4. 180

Answer: Option 3
Solution

Let the numbers be x and y.
Then, x + y = 20 and x – y = 8
x2 – y2 = (x + y)(x – y) = 20 * 8 = 160.

TCS English Test Model Papers

This section deals with English Test Model Papers. We have updated important questions along with solutions. We suggest the contenders just refer the provided sample papers for reference purpose only.

1. It is —— absurd story

  1. an
  2. a
  3. the
  4. no article

Answer: Option 2

2. Despair

  1. desperate
  2. despairing
  3. despairingly
  4. none of these

Answer: Option 1

3. She is not interested in —– sweets.

  1. eat
  2. eaten
  3. eating
  4. to be eating

Answer: Option 3

4. He —– well when he was at school.

  1. rote
  2. wrote
  3. rout
  4. route

Answer: Option 2

5. The class / is having / forty students / on the rolls.

  1. the class
  2. is having
  3. forty students
  4. on the rolls

Answer: Option 2

6. She is rich but arrogant.

  1. simple
  2. negative
  3. compound
  4. complex

Answer: Option 3

7. Belief

  1. beliefs
  2. believes
  3. belives
  4. beliefings

Answer: Option 1

8. Competition

  1. compete
  2. complete
  3. competent
  4. competence

Answer: Option 1